top

Teaching & Training

Menu ICT

Tribe (=home) << Motor trouble << Blok eruit

Blok ligt ernaast (11-03-2014 | 16:30)

Pff, eindelijk voor elkaar, 2 middagen klooien, maar het blok is eruit. Waarom zo traag? Simpel, maandagochtend andere bezigheden, vanmorgen ook niet de tijd dus vanmiddag begonnen. Het is immers geen haastklus, ik wil het zo secuur mogelijk doen.

Maandagmiddag

 

Eerst alle slangen, kabels etc. losgemaakt en verwijderd. Vervolgens het frame gesplitst en alle moeren van de ophanging losgedraaid. De krik eronder en iets opgetild. Bouten eruit zodat het blok los was en op de krik en de linkerframebuis steunde.

Carbs

Het vervelendste klusje, carbs demonteren. Dus Gaskabel losmaken, choke kabel(s) loshalen, toevoerslangen los en dan....

Het vervelendse klusje. De moffen, die bovenop de carbs naar de luchtkamer gaan moeten eraf om de carbs te kunnen verwijderen. Er is, bij gemonteerd blok absoluut geen ruimte. Van mijn part mogen ze die Japanse vernufteling die dit achter zijn tekentafel bedacht heeft, een rotschop verkopen. Er zit niets anders op dan het blok iets naar rechts te kantelen en te laten zakken. Je wint daar een centimeter of zo mee, maar dan kun je met veel beleid en geduld de bovenste moffen eraf krijgen. Daarna is het een kwestie van behoedzaam de carbd los wrikken en naar links uit het frame/blok er uit nemen.

Blok eruit halen

Tja, toen stond ik dus even te puzzelen... Immers, op het ruilblok ontbrak 'een en ander' aan de linkerkant. Ik miste de stator (wisselstroom 3 phasen dynamo), het vliegwiel, de startmotor overbrenging, de schakelas.

Ik was al aan het klooien geweest om de 3 draads kabel van de stator naar de trafo (gelijkstroom richter) te verwijderen, omdat deze het vliegwiel/dynamo huis inloop en nergens een stekkertje heeft. Ik realiseerde me dat ik die eigenlijk gewoon kon laten zitten, omdat die straks op het andere blok moest komen. Een mazzeltje dus.

Dus voorzichtig alle 9 inbusjes eruitgedraaid, en met beleid het 'deksel' losgemaakt. Zover ik kan zien heeft dit deel een 'gewone' pakking.. Zal dus, denk ik, een nieuwe moeten bestellen.

RuilblokRuilblok Mijn blokMijn blok

 

Alles los

Blok soloBlok soloAlles is nu los, tijd om het blok eruit te 'lepelen'. Dat wil zeggen, langzaam laten zakken, naar rechts draaien en een beetje kantelen, en ervoor zorgen dat de aansluiting (kartels) van de aandrijfas naar de cardan netjes uit elkaar gaan. Het garage krikje van Lidl is een handig dingetje, maar vreselijk instabiel op de kop, het blok wiebelt een beetje.

Eenmaal los van alles was het een kwestie van oppakken en op de grond zetten. (viel mij dus tegen, kwa gewicht).

Tja daar staat het blok dan.


Nadere inspectie

Nu het blok er uit is kan ik in ieder geval een inspectie van de buitenkant doen. Ik zie buiten geen lekkage van olie. Dat zegt natuurlijk helemaal niets. Wel valt me iets anders op. Eigenlijk wist ik dat al. Beide cylinders zijn aan de uitlaatpoort kant op de 'klepdeksel' licht verkleurd. Zie foto's

 

AchtersteAchterste VoorsteVoorste

Ik kan hier alleen de conclusie uit trekken dat het aan die kant van de cylinders flink warm is geweest. Wat dat verder zou kunnen inhouden... Ik laat mij graag voorlichten. Ik heb geen idee waar ik rekening mee zal moeten houden.

Ik ben al lang blij dat ik dit tot zover gefikst heb.

Het vervolg is dan ook eerst kijken of me het lukt om de boel van mijn blok naar het ruilblok over te zetten. Het 'WPH' adviseerd een poelietrekken, maar helaas heb ik die niet in huis. Dus eerst maar een de boel losmaken en kijken of het ook zo zou kunnen. Mocht dat niet zo zijn... De boer op om er een te lenen of desnoods te kopen.

In ieder geval kan ik toch wel voorruit, immers ik moet het blok (mijne) in een soort van transport/moteer houder zetten. Die moet ik dus nog maken. Ik heb nog wat eikelenhouten stoelpoten, misschien kan ik daarmee iets in elkaar zetten.

Morgen (en anders overmorgen) weer verder.

Blok (ruil) in elkaar zetten.. Plaatsen, alles weer afmonteren.

 

 

 

Boodschappen

Rapporten en queries
De Theeketel voor English Tea thuis
Harry's boek

bottom
top
© Copyright 2008 - 2019 bedlamites.nl 

bottom

Powered by: Joomla!. | Hosted by: EK-Hosting. | Template base: Themza. | Adapted by: ICT Bedlamites.